Persoanele care apelează la jocurile pe computer pentru a-şi dezvolta inteligenţa ar trebui să ştie că acestea nu au nici pe departe efectul scontat. Sursa: Northfoto
“Fie că îţi baţi capul la calculator cu un joc greu de logică, fie că joci Super Mario, este acelaşi lucru”, spun specialiştii care au realizat un studiu despre contribuţia jocurilor pe calculator la dezvoltarea inteligenţei.
În cele şase săptămâni de analiză, experţii au descoperit că persoanele care au s-au delectat cu jocurile pe computer concepute pentru dezvoltarea capacităţilor cognitive nu au devenit mai deştepte. Subiecţii cercetării au fost selectaţi din rândul telespectatorilor emisiunii de ştiinţă "Bang Goes the Theory", difuzate de postul BBC.
Peste 8.600 de persoane cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani au fost rugate să parcurgă, online, jocuri de memorie sau de strategie pentru cel puţin 10 minute zilnic, de trei ori pe săptămână. Atât înaintea, cât şi la finalul experimentului, fiecare dintre participanţi a completat un test de stabilire a coeficientului de inteligenţă (IQ). Rezultatele obţinute au fost comparate cu cele ale altor 2.700 de persoane care nu au jucat niciun joc de inteligenţă dar, în schimb, au navigat pe Internet şi au răspuns unor întrebări de cultură generală.
Fără rezultat
Astfel, specialiştii au constatat că în cele şase săptămâni de jocuri de inteligenţă, capacităţile cognitive ale subiecţilor nu au fost mai îmbunătăţile comparativ cu acelea ale persoanelor care nu au avut o astfel de ocupaţie. În plus, la anumite secţiuni ale testului, cei care doar au navigat pe Internet au obţinut un punctaj mai bun.
Studiul a fost comandat de BBC şi publicat online de revista Nature.
“Dacă joci astfel de jocuri pentru că sunt amuzante, este în regulă, dar dacă speri ca inteligenţa ta să sporească prin intermediul lor, informaţiil