Un târgoviştean a adunat în utimii trei ani 500 de poze distincte cu oraşul vechi. El a iniţiat un proiect pentru refacerea monumentelor de arhitectură şi istorice dispărute, dar şi a reperelor geografie ale oraşului.
Dragoş Horjea a fost întotdeauna pasionat de istorie. În 2007 a decis să cerceteze mai mult despre Târgoviştea veche, interbelică şi de după al doilea Război Mondial, având regretul că ea nu se mai păstrează decât în mică parte. “În ianuarie 2007 am început să citesc articole despre Târgoviştea veche. Am cunoscut-o pe parcurs o serie de oameni care mi-au povestit şi mi-au dat fotografii cu Târgoviştea veche. Am fost la muzeu şi la bibliotecă şi am găsit hărţi şi alte documente din cărţi, reviste sau ziare”, povesteşte Dragoş.
Cele mai vechi fotografii sunt din 1942
Pasiunea pentru Târgoviştea veche a crescut pe măsură ce afla mai multe despre clădirile, infrastructura, stilul de viaţă al oamenilor. “Am tot Centrul Vechi al Târgoviştei, 500 de poze distincte cu clădirile ce erau aici, cele mai vechi din 1942. Ce a rămas acum este doar un sfert din ce înseamna Centrul Vechi înainte”, spune târgovişteanul de 35 de ani. Deranjat de cât de mult s-a distrus, a iniţiat un proiect de refacere a monumentelor de arhitectură şi istorice dispărute, dar şi a reperelor geografie ale oraşului. “În 2007 am fost la primarul de atunci şi i-am spus câteva dintre ideile mele pentru a renaşte oraşul vechi. Am primit nişte răspunsuri evazive. Aşa că am făcut un blog, unde am postat ceea ce aveam de gând să fac şi motivele mele: http://milioara.wordpress.com. Oamenii au apreciat ideile mele, dar nu am primit niciun sprijin să le concretizez”, spune Dragoş Horjea.
“Refaceţi pârâul Milioara!”
Proiectul târgovişteanului include mai mulţi paşi. “M-am gândit că s-ar putea reface Zidului Grădinii Dunărea pentru o expoziţie permanentă de fotografie c