Femeile angajate să aibă grijă de cei mici fac tot mai multe ore suplimentare. Forţaţi să muncească mai mult din cauza disponibilizărilor din ultima perioadă, părinţii solicită bonelor program prelungit pentru îngrijirea copilului.
Domeniul de babysitting se confruntă în ultimii doi ani cu o situaţie incertă din cauza problemelor de care s-au lovit părinţii care nu mai ştiu cum să-şi împartă timpul pentru copiii lor.
Pe de o parte, unii apelează tot mai des la bonele de ocazie pentru că stau peste program la muncă pentru a-şi păstra slujbele. Pe de altă parte, cei care au fost trimişi în şomaj îşi petrec tot mai mult timp cu cei mici.
„Am nevoie de bonă câte trei-patru ore în plus decât aveam de obicei pentru că stau tot mai mult la birou. Copiii termină grădiniţa în jur de ora 17.00 şi nu reuşesc să ajung să-i iau. Uneori ajung acasă şi la ora 21.00“, a declarat o bucureşteancă, mama unor gemeni în vârstă de 4 ani. Ea a mai spus că trebuie să lucreze mai mult după ce compania la care lucrează a făcut disponibilizări.
Cel puţin zece ore cu cel mic
Alte mame şi-au luat măsuri de siguranţă şi au negociat cu bonele un program de cel puţin zece ore pe zi, pentru a se asigura că are cine să le poarte de grijă copiilor.
„M-am înţeles cu bona pentru zece ore pe zi, ca să stau liniştită că băieţelul meu de 5 ani are cu cine să stea. Ştiu cel puţin că sunt acoperite cele opt ore de muncă plus alte două ore pentru timpul pe care îl pierd pe drumul spre casă“, a spus o altă mămică, Andreea Sandu. „În proporţie de 90%, părinţii solicită un program de zece ore pe zi pentru bone. Preferă ca pe tot timpul zilei să fie cineva care să aibă grijă de copiii lor“, a spus Ruxandra Sandu, reprezentanta unei agenţii de plasare de bone din Capitală.
Majoritatea agenţiilor de babysitting, închise
Programul este stabilit în funcţie d