Marile economii europene s-au aflat in primul trimestru in situatii diametral opuse. Daca Franta si Marea Britanie sunt asteptate sa anunte crestere economica, Germania, principalul motor al economiei europene, anticipeaza scadere.
In Marea Britanie si Franta estimarile de crestere economica pentru primul trimestru al anului sunt pozitive, dar in Germania situatia sta cu totul altfel, in conditiile in care banca centrala a tarii (Bundesbank) a anuntat ca se asteapta ca economia sa se fi contractat in primele trei luni ale anului, pe fondul unei ierni extrem de aprige.
Cu toate acestea, Bundesbank a dat asigurari ca factorii ce au stat in spatele declinului economic din primul trimestru sunt in mare parte de factura temporara si ca tendinta generala a tarii, de revenire economica, este inca intacta, scrie The Wall Street Journal.
"Indicatorii promit o reluare a procesului de recuperare economica in al doilea trimestru", potrivit Bundesbank.
La polul opus, celelalte doua mari economii europene par ca au consemnat si in primul trimestru o crestere economica, desi aceasta este destul de modesta. Astfel, economistii se asteapta ca Produsul Intern Brut (PIB) al Marii Britanii sa fi urcat cu circa 0,5% in primele trei luni, comparativ cu un avans de 0,4% in trimestrul al patrulea al anului trecut, scrie The Telegraph. Biroul national de statistica de la Londra urmeaza sa publice vineri primele estimari privind evolutia economiei britanice in primele trei luni, insa economistii isi bazeaza prognoza pe cele mai recente rezultate ale sondajelor din sfera businessului. Si Franta se asteapta ca PIB-ul aferent primului trimestru sa ramana pe plus, in ciuda faptului ca estimarile privind aceasta evolutie au fost reduse la finalul lunii martie, scrie agentia de presa Thomson Reuters. Agentia de statistica de la Paris (INSEE) a prognozat ca economia franceza