Sumele refuzate la plata cu instrumente de debit (cec, cambie, bilete la ordin) - un indicator care masoara problemele de lichiditate cu care se confrunta companiile, a urcat in martie la peste 1 miliard de lei (252 de milioane de euro), fiind pentru a doua oara in ultimii ani cand este depasit acest prag, potrivit datelor BNR.
Din octombrie anul trecut, cand valoarea incidentelor de plata a mai trecut de 1 mld. lei, sumele refuzate la plata scazusera pana la jumatate in ianuarie si pana la 720 de milioane de lei in februarie. Un refuz la plata inseamna ca o firma care se duce la banca sa isi incaseze cecul sau biletul la ordin pe baza caruia a facut o livrare de marfa clientului nu are cum sa isi incaseze acei bani, pentru ca respectivul client nu are bani in cont. Firma ajunge in situatia de a acumula la randul sau alte datorii si se creeaza astfel un blocaj in lant cauzat de lipsa de lichiditati.
"Avem refuzuri la plata si sunt deja puse pe rol (pe rolul instantelor de judecata - n.r.). Iar noi ne umplem de credite ca sa nu ajungem la randul nostru la incidente de plata. Asa facem bani pentru banci. E destul de trist. Mie, personal, nu mi-a scazut cifra de afaceri anul trecut, dar ca si lichiditate in piata este groaznic. Pana anul acesta nu am patit asa", spune Crina Alisei, administratorul firmei de parafarmaceutice Meddo din Sebes, cu afaceri de 330.000 de euro in 2008.
Daca un bilet de ordin sau un cec nu este incasat, situatia se poate rezolva fie pe cale amiabila, fie in instanta, caz in care se poate finaliza cu insolventa, spune Valeria Tomescu, vicepresedinte la Creditreform, o companie furnizoare de rapoarte de bonitate ale firmelor.
"In contextul de criza actual am observat ca multe firme care aveau un istoric bun de plata, cu un rating bun, au fost depunctate din cauza biletelor la ordin neonorate sau a cecurilor neacoperite. A