Micul vulcan din Islanda care a creat în Europa un haos mai mare ca nebunia provocată de atacul terorist de la 11 septembrie ar fi putut avea efecte mai limitate, spun specialiştii. Potrivit Financial Times, modele viciate pe computer ar fi putut exagera efectele erupţiei vulcanice din Islanda, impunând interdicţii câtorva zeci de mii de avioane, blocând sute de mii de pasageri şi producând mediului de afaceri pagube în valoare de sute de milioane de euro.
Matthias Ruete, director UE pentru Mobilitate şi Transport, a demonstrat, prin cele 40 de zboruri-test efectuate la sfârşitul săptămânii, că riscurile erau mai reduse decât indicau modelele pe calculator. Noile teorii au determinat companiile aeriene, foarte multe aproape de faliment acum, să execute salutul românesc în variantă franceză la UE, care s-a grăbit se deblocheze traficul în ciuda faptului că vulcanul scuipă în continuare cenuşă, iar “sora înfuriată”, Katla, ameninţă să respecte tradiţia şi să vină cu o erupţie şi mai mare peste Bătrânul Continent.
Norul de cenuşă ridicat de sub gheţarul Eyjafjallajökull ne-a readus cu piciorele pe pământ, la propriu, amintindu-ne de legendele cu elicoptere americane doborâte cu praştia de irakieni, dar, pe de altă parte, a arătat cât de importante sunt noile tehnologii, semnificativ fiind exemplul premierului norvegian Jens Stoltenberg, care şi-a condus treburile guvernamentale de pe gadgetul Apple iPad.
În România, opiniile se schimbau chiar după cum bătea vântul, doar Emil Boc având dileme pe care, culmea, le voia explicate de la generalul cu avansări făcute la apelul bocancilor, Gabi Oprea: “Domnul ministru Oprea, dar tancurile cum se descurca în Irak, în nisip… nu se opreau motoarele. La avioane de ce se opreau motoarele?”.
Micul vulcan din Islanda care a creat în Europa un haos mai mare ca nebunia provocată de atacul