Programarea la medic îi obligă pe bolnavi să stea de mai multe ori la cozi şi să scoată bani din buzunar pentru consultaţii.
Regulile de programare introduse de Ministerul Sănătăţii de la 1 aprilie au ca rezultat cozi interminabile la cabinete, pacienţi obligaţi să achite consultaţia sau plimbaţi pe la cabinete. S-a ajuns, de fapt, la o birocratizare şi mai mare a serviciilor medicale, pe care o simt din plin oamenii bolnavi.
Cozi peste cozi la cabinete
„Prin introducerea acestei măsuri simple de programare a serviciilor medicale va creşte accesibilitatea bolnavilor la asistenţa medicală în ambulatoriu. Noile măsuri vor creşte calitatea actului medical, dar şi satisfacţia pacientului“, se arăta într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii din 2 aprilie. Satisfacţia promisă a devenit însă o umilinţă continuă pentru pacienţi, care începe încă de la uşa cabinetului medicului de familie. Bolnavii aşteaptă la cozi interminabile să fie primiţi la consultaţie, în ciuda faptului că au programare. „Am venit săptămâna trecută la cabinet şi era nebunie de lume. Nici n-am îndrăznit să intru ca să o întreb pe doctoriţă cum stă treaba. M-a lămurit, în schimb, un anunţ din sala de aşteptare, unde scria că trebuie să facem programare la telefon cu 24 de ore înainte. Aşa că m-am dus acasă şi am dat telefon. Mi-a răspuns asistenta care mi-a zis să vin azi, la ora 14.00, la consultaţie. Azi am venit la ora 14.00, iar la ora 17.00 mai aveam două persoane în faţă. Păi, la ce naiba mai trebuia programare, ca să-şi bată joc de noi?“, a spus Ovidiu Dinu, de 46 de ani, salariat, din Craiova.
Cu toate că nu respectă programările şi îşi lasă bolnavii să aştepte cu orele pe la uşi, unii medici de familie mai găsesc de cuviinţă să-i şi taxeze pe pacienţii care vin fără programare, cu zece lei pentru consultaţie, pe motiv că aşa prevede ordinul ministrului. Pr