Erupţiile repetate ale vulcanului Eyjafjallajökull ar putea antrena o alta, de o amploare considerabil mai mare, a unui „vecin“, Katla, avertizează specialiştii islandezi. Acesta se află la numai 20 de kilometri depărtare de Eyjafjallajökull, cei doi vulcani fiind legaţi printr-o reţea de canale de magmă.
Erupţia vulcanului Katla ar fi de cel puţin şase ori mai puternică şi ar presupune eliberarea unui nor de cenuşă mult mai înalt şi mai dens decât cel ce a dat complet peste cap, timp de mai multe zile, traficul aerian al Europei.
Citiţi şi:
Norul de cenuşă a ieşit din România
De ce nu zboară tancurile ca avioanele
Specialiştii estimează că o erupţie a vulcanului Katla ar avea efecte devastatoare, antrenând chiar schimbări climatice ireversibile, după ce norul de cenuşă ar ajunge în stratosferă şi ar bloca razele soarelui. La fel ca şi „vecinul" său Eyjafjallajökull, Katla, nume care înseamnă „sora înfuriată", este acoperit de un gheţar.
Acest vulcan obişnuieşte să erupă o dată la 80-100 de ani. Ultima dată s-a întâmplat în 1918. Erupţia a durat un an şi a provocat inundaţii masive. În prezent, geologii islandezi monitorizează activitatea ambilor vulcani, pentru că datele din trecut arată că ei devin activi aproximativ în acelaşi timp, avertizează Pall Einarsson, profesor de geofizică la Universitatea din Reykjavik.
Evacuare rapidă
În cazul unei erupţii a vulcanului Katla, localnicii care trăiesc în apropiere ar trebui evacuaţi în mare viteză pentru a scăpa de torentele de apă şi noroi ce ar lua naştere din topirea gheţarului care acoperă vulcanul. La Vik, o localitate care în prezent este acoperită de un strat de cenuşă de trei milimetri după erupţia de la 14 aprilie, locuitorii ar avea la dispoziţie cel mult trei ore pentru a se pune la adăpost.
Alţi localnici însă, care au case în apr