Ovidiu Socaciu e pasionat de modelism de la vârsta de 12 ani, de când tatăl său i-a dăruit macheta unui avion. Şi-a cultivat pasiunea cu perseverenţa iubitorului de frumos şi a realizat până în prezent peste 100 de machete, în marea lor majoritate de elicoptere, domeniu pe care s-a axat în principal.
Data şi locul naşterii: 24 noiembrie 1967, Simeria, judeţul Hunedoara
Educaţie: Facultatea de Inginerie Hunedoara
Starea civilă: divorţat, un băiat de 17 ani
În anul 1997 a organizat la Deva prima expoziţie de machete statice (de vitrină), cu sprijinul şi la insistenţele a doi instructori de zbor, actualmente plecaţi în SUA.
Premiat de Federaţia Aeronautică Română
„Cu prilejul expoziţiei de la Deva am avut primul contact cu reprezentanţii Federaţiei Aeronautice Române, care m-au invitat la Campionatul naţional de machete statice“, precizează Ovidiu Socaciu. La acea ediţie a obţinut un premiu I şi unul II, cu replici de elicoptere la scara 1/72. Au urmat alte succese notabile: două locuri întâi, la Concursul Naţional de Machete Statice Aero (organizat în 1998 de Aeroclubul României) şi la Cupa „Alex Papană“ (1999), precum şi o medalie de argint în cadrul aceleiaşi competiţii organizată de Aeroclubul Român şi Muzeul Militar Naţional.
„După un deceniu în care Asociaţia Română pentru Propaganda şi Istoria Aeronauticii nu a acordat nici o distincţie, am avut onoare să mă aflu printre cei care au primit de la această asociaţie o diplomă de merit pentru contribuţia deosebită în realizarea machetelor de avioane“, spune interlocutorul nostru.
Mai mult, la prima ediţie a Salonului Naţional de Modelism Militar, desfăşurată anul trecut, a primit din partea Şefului Statului Major al Forţelor Aeriene, general maior dr. Ion-Aurel Stanciu, o diplomă de onoare.
A lucrat la o machetă un an şi jumătate
Din anul 200