Primăria Capitalei analizează eliminarea subvenţiei la energia termică pentru blocurile reabilitate termic, iar edilii din ţară ar putea urma acest exemplu. Măsura ar creşte cu 22% preţul gigacaloriei pentru bucureştenii din blocurile izolate termic, dar şi consumul ar trebui să fie mai mic.
Scumpirea gigacaloriei la începutul acestui an cu 8% în medie la nivel naţional a dat bătăi de cap primăriilor, care s-au luptat să acopere din bugetul local aceste majorări, astfel că populaţia din unele oraşe nu a simţit în factură acest lucru iarna trecută. Însă banii din vistieriile locale dedicaţi subvenţiilor, care au fost de la început mai puţini decât în alţi ani, s-au epuizat în primele luni chiar şi în cazul oraşelor bogate.
Citiţi şi:
Factură la căldură de peste 12 milioane de lei
50 de moduri prin care statul încurajează nemunca
La Braşov continuă campania de izolare termică a blocurilor
Cel mai mic preţ la energia termică îl plătesc în prezent locuitorii din Bucureşti şi Constanţa, care dau 119 lei pe gigacalorie, deşi Electrocentrale Bucureşti (Elcen) furnizează agentul termic la un preţ de 146 de lei pe gigacalorie pentru Capitală şi 154 de lei pentru oraşul de pe litoral. Diferenţa de preţ este susţinută din bugetul de subvenţii al primăriilor.
Se strânge cureaua
Deşi primarul Sorin Oprescu anunţa la începutul anului că majorarea cu 9% a preţului cu care Elcen livrează energia termică în Bucureşti va putea fi susţinută integral din subvenţii, surse din Primărie declarau la acea dată, pentru „Adevărul", că acest lucru va fi imposibil, iar bucureştenii nu vor putea scăpa de majorarea preţului final.
După aproape patru luni de susţinere artificială a preţurilor, primarul şi consilierii au început să ia în calcul variante de reducere a subvenţiilor la energia termică, una dintre ele fiind elimin