Piața imobiliară s-a prăbușit pe litoral precum falezele Mării Negre roase de ape. Specialiştii spun că până în vară prețurile la terenuri vor mai scădea cu 10 procente, după care se vor redresa.
De la un capăt la altul al litoralului românesc, terenurile au rămas parcelate şi aşteaptă cumpărători. Nimeni nu mai vorbeşte de staţiuni noi, de construcţii de vacanţă de lux sau de investiţii masive în imobiliare. Metrul pătrat de teren a scăzut pe alocuri de la 600 de euro la 100 de euro.
Prăbușire dramatică
Pe litoral, terenuri pentru care marii investitori se băteau în urmă cu doi-trei ani, acum au pancarta cu „teren de vânzare“ ruginită. „Preţurile au scăzut la jumătate, dar tot nu se înghesuie lumea să cumpere. Cât despre terenurile aflate în aproprierea Constanţei, în extravilan, nu se mai caută deloc. Înainte era 20 de euro metrul pătrat, acum abia dacă se vinde metrul pătrat cu 5 euro“, spune Ioan Ududec, preşedintele Uniunii Naţionale a Agenţiilor Imobiliare (UNAI), filiala Constanţa.
Preţuri mai aproape de realitate
Situaţia este la fel de critică în Constanţa. Agentul imobiliar Paul Alexandru nu reuşeşte să vândă un teren poziţionat într-o zonă centrală de doi ani. „Un teren cu o suprafaţă de 200 de metri pătraţi, cu deschidere de 11 metri se vindea, în 2008, cu 200.000 de euro. Clientul a redus preţul, în 2010, la 150.000 de euro şi, cu toate acestea, nu am reuşit să-l vând“, a explicat Paul Alexandru, agent imobiliar Eclissis. La capătul spaţiunii Mamaia, în apropierea hotelurilor Ambasador - Savoy, preţul unui metru pătrat de teren este cuprins între 800 şi 1.000 de euro. „În urmă cu un an, un metru pătrat se vindea şi cu 1.300 de euro. Acum preţurile sunt mai aproape de real“, a spus agentul imobiliar Marian Mureşan de la Terra. Are un teren de vânzare de 2.000 de metri pătraţi de mai bine de 7 luni. Dacă l-ar fi vândut