Spitalul SRI a achiziţionat, cu 2,5 milioane de dolari, un robot medical cu care nu s-a executat până în prezent nicio operaţie deoarece nu există finanţare pentru consumabile. Sursa: REUTERS
Bine ascuns de privirile oricărui curios, în pădurea Baloteşti, Spitalul de Urgenţă „Dr. Agrippa Ionescu”, aparţinând Serviciului Român de Informaţii, deţine de şase ani un robot medical, despre care nu ştiu nici măcar chirurgii din Bucureşti. Acesta „se umple de praf” deoarece nu se găseşte finanţarea necesară pentru a plăti consumabilele care sunt necesare pentru operaţii.
Neatins de chirurgi
Robotul a fost achiziţionat încă din 2004, când instituţia era condusă de Radu Timofte. Directorul de atunci, care a decedat în urmă cu o jumătate de an, nu a fost deloc zgârcit când a fost vorba de Spitalul de la Baloteşti.
În 2004, în tot sistemul medical din România nu exista decât un singur robot, la Spitalul de Urgenţă Floreasca, cu care nu s-a operat deloc până în 2007, însă Radu Timofte a considerat că merită ca SRI să investească în aparatura medicală de performanţă.
Ca urmare, în urma unei licitaţii, potrivit Biroului de Presă al SRI, serviciul a achiziţionat un robot de 2,432 milioane de euro de la firma S&T System Integration&Technology Distribution AG, cu sediul la Viena.
Plasat în spitalul din pădure, robotul furnizat de firma austriacă a avut până la urmă o soartă chiar mai tristă decât cel de la Floreasca. Până acum, niciun chirurg nu l-a atins, SRI invocând motive legislative.
„Robotul este funcţional, însă din cauza impedimentelor legislative intervenite în asigurarea finanţării, nu au fost efectuate operaţii cu acesta”, a răspuns întrebărilor EVZ Biroul de Presă al SRI, fără a preciza despre ce impedimente este vorba.
În pofida insistenţelor, chirurgul Iuliu Costan, directorul spit