Patronatul Farmaceutic din Braşov, reprezentat de casa de avocatură „Schiau, Prescure şi Asociaţii“ din Braşov, a obţinut în instanţă anularea Hotărârii Guvernului nr. 1088/2009, prin care decotnarea reţetelor compensate şi gratuite se făcea la 7 luni, ceea ce a dus la intrarea în colaps a sistemului farmaceutic.
Sentinţa Curţii de Apel Braşov creează un precedent în acest sens, oferind câştig de cauză Patronatului Farmaceutic, confruntat cu spectrul falimentului a mai bine de jumătate din farmaciile private datorită Hotărârii Guvernului nr. 1088/2009.Casa de avocatură „Schiau, Prescure şi Asociaţii" din Braşov a reprezentat organizaţia patronală a farmaciştilor în acţiunea ce a vizat anularea actului normativ prin care Guvernul, în octombrie 2009, prelungea - cu titlu retroactiv - termenele de plată a facturilor către farmacii, de la 2 la 7 luni.
Hotărârea Guvernului îngreuna semnificativ situaţia farmaciilor independente, acestea fiind nevoite să susţină din punct de vedere financiar eliberarea medicamentelor compensate şi gratuite, reuşind să recupereze banii abia după 7 luni de la înregistrarea facturilor. Acest fapt prezintă un important grad de risc pentru apariţia unor situaţii precum blocajul financiar, incapacitatea de plată a furnizorilor, insolvenţă şi faliment.
În plus, măsura Guvernului afecta şi facturile depuse deja de farmacii spre decontare înainte de luna octombrie 2009, fiind evidentă încălcarea principiului constituţional al neretroactivităţii legii. Prin sentinţa pronunţată pe 9 aprilie 2010, Curtea de Apel Braşov a admis acţiunea reclamantei şi, constatând nelegalitatea măsurii Guvernului, a dispus anularea actului atacat. Sentinţa este executorie de la data pronunţării, astfel încât facturile înregistrate de farmacii până la data intrării în vigoare a modificării nelegale redevin scadente în termen de 2 luni de la data depuneri