Numeroşi factori contribuie la mutaţiile canceroase, iar ereditatea este doar unul dintre ei. Dar oamenii de ştiinţă vin cu o nouă teorie: multe dintre cazurile de cancer depind şi de modul de viaţă pe care îl adoptăm, un factor pe care, de altfel, îl putem controla, informează express.co.uk. Sursa: Hepta
"Stilul de viaţă sănătos nu este o garanţie împotriva cancerului. Dar reduce riscul apariţiei acestei afecţiuni din ce în ce mai răspândite", susţine Henry Scowcroft, directorul Centrului de Cercetare a Cancerului din Marea Britanie.
Iată, aşadar, câţiva dintre paşii de urmat pentru a te păzi de cancer:
Renunţă la fumat! Nu e simplu, dar dacă îţi spunem că tutunul este principalul responsabil pentru îmbolnăvirea de cancer pulmonar, laringian, bucal, esofagian, ei bine, acest lucru s-ar putea să îţi dea de gândit. Un prim pas este să ceri ajutorul specialiştilor de la centrele antifumat.
În România, programul "Stop fumat!", lansat anul trecut de Ministerul Sănătăţii (MS), a dat roade. Din cei peste 30.000 de mii de români care au apelat la ajutorul cosilierilor MS, peste 40% au renunţat la acest viciu.
Un alt factor de risc cancerigen este alcoolul. Acesta poate cauza cancer mamar, esofagian, hepatic şi al cavităţii bucale. Astfel, cu cât obişnuieşti să consumi alcool regulat, cu atât rişti să dezvolţi o formă de cancer.
O altă recomandare este să vă pastraţi greutatea corporală în limitele normale. Aşadar, nu ţineţi diete-minune care vă promit să scăpaţi de kilogramele nedorite, ci înlocuiţi alimentele grase şi nocive cu legume şi fructe proaspete, iaurturi şi sucuri naturale.
Mişcarea este benefică la orice vârstă. Studiile au demonstrat că sportul este unul dintre cele mai eficiente arme în prevenirea cancerului. 30 de minute de exerciţii făcute zilnic diminuează pericolul apariţiei tumo