Cercetătorii buzoieni din horticultură, care caută soluţii în lupta cu schimbările de climă au creat noi soiuri de plante, mai rezistente la caniculă şi la umiditate scăzută în sol şi aer, iar rezultatele sunt promiţătoare.
Veştile bune din acest domeniu vin de la o echipă a Staţiunii de Cercetare Legumicolă din Buzău, care a omologat deja un nou soi de roşie denumită Capriciu, rezistentă la secetă şi bogată în antioxidanţi.
Seceta prelungită care este o caracteristică în câmpia Bărăganului a facut ravagii în anii trecuţi printre legumicultorii din întreg judeţul, care la un moment dat au ieşit chiar şi în stradă pentru a cere repararea sistemelor de irigaţii.
Acest aspect a făcut ca cercetătorii buzoieni să caute rapid soluţii care mai de care mai revoluţionare.
„Încercăm să adaptăm la schimbările de climă, toate soiurile pe care noi le avem la staţiunea de cercetare. Mediul înconjurător este într-o continuă transformare iar plantele sunt adesea afectate de caniculă. Tomata tip cireaşă denumită sugestiv Capriciu s-a adaptat deja la aceste transformări de mediu. Nu are nevoie de irigare intensă iar fructul rezistă la temperaturi foarte mari”, spune doctorul în horticultură Costel Vânătoru.
Creatorul soiului de tomata tip cireaşă cercetătorul Floarea Burnichi, spune că ideea i-a venit în urmă cu 10 ani în urma unui schimb de experienţă efectuat în Israel.
„ Tomatele tip cireaşă, sunt considerate mai apropiate din punct de vedere al rezistenţei la boli şi productivitatii de tipul sălbatic. Din acest motiv beneficiiează de aceste avantaje mai mult decat celelalte tipuri de tomate cultivate. Am văzut în Israel roşii mici, adaptate la solul arid al zonei. De atunci a devenit un hobby pentru mine să găsesc un hibrid asemănător, care să aibă gustul roşiilor autohtone dar să reziste capriciilor vremii”, n