Comuna Leleşti arată ca o garnizoană: la muncă, la birt, pe uliţe, ţăranii poartă uniformă militară. Şi sunt tare mândri de asta! Le-au primit gratis, de la unităţi militare din Târgu-Jiu şi Bucureşti. „Unde mergi, nea Ioane?”, „La război!”, răspunde nea Ion, purtându-şi sapa şi raniţa pe umeri. Dialogul este unul cât se poate de normal, de când sătenii au primit uniformele.
Nea Ion Truşcă se pregătea ieri de sapă. Îl aşteptau în soarele câmpului vreo două hectare de porumb, ca să le scape de iarba crescută din plin în urma ploilor. Femeia lui i-a aranjat atent raniţa de armată în spate. I-a pus în ea două ouă, o bucată de şuncă, una de brânză, câteva fire de ceapă şi ceva pâine. Nu a uitat nici sticluţa cu ţuică, care îi dă omului ei putere. Nea Ion are haină militară pe el, parcă s-ar pregăti să plece la război.
Vezi aici imagini cu ţăranii din judeţul Gorj care merg la sapă în haine militare
Locuitorii din Mîndreşti vor să fie ţărani
Dar nu e aşa. Îşi ia în spate şi sapa, îşi aranjează bine basca de culoare kaki şi pleacă la câmp. Primăria din localitatea gorjeană a împărţit fiecărei familii câte un echipament militare care constă în: raniţă, sac de merinde, trei perechi de izmene, pulover, cămaşă, mănuşi, centură şi foaie de cort. Sunt folosite, dar nu contează.
„Sunt de calitate"
Soţii Truşcă sunt mulţumiţi de lucrurile pe care le-au primit, cu toate că sunt de culoare kaki. Nevasta lui Ion, Iulia (63 de ani), îşi pune întotdeauna cămaşa de armată când se ocupă de treburile gospodăreşti. „E bună pentru că ţine la murdărie. E şi un material bun în ea, că nu se rupe uşor. Nu vedeţi că prin comerţ nu mai poţi să găseşti nimic de calitate? Tot ce am primit sunt ca noi. Sunt foarte bune, îmi amintesc de stofele de altă dată!", a spus femeia.
Ion îşi aduce aminte că nu a avut nici măcar în armată parte de un aşa echipament: „P