UDMR doreşte în continuare un Parlament bicameral dar într-o formulă modificată ştiind că actualul sistem este nepotrivit şi trebuie schimbat, precum şi reducerea numărului de parlamentari, dar nu obligatoriu la o limită de 300 persoane a declarat, agenţiei Mediafax liderul formaţiunii, Marko Bela.
El a arătat că, în şedinţa de miercuri a Guvernului, a susţinut adoptarea proiectului de lege "prin care Guvernul se achită de obligaţia transmiterii rezultatelor referendumului către preşedinte", dar că nu este de acord cu sistemul parlamentar unicameral.
Democrat-liberalii spun că se aşteptau la reacţia UDMR-ului şi că vor purta cu aceştia discuţii pe baza principiilor, notează "Gândul".
"Fiecare partid are priorităţile lui. A noastră e dată de votul românilor de la referendumul din 22 noiembrie. Vom încerca să-i convingem, în cadrul comisiei pentru revizuirea Constituţiei nu doar pe cei de la UDMR, ci pe toi cei care se opun", a precizat, pentru Gândul, preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase.
"Gândul" notează, citându-l pe vicepreşedintele PDL Ioan Oltean, că o posibilă soluţie pentru ca UDMR să susţină proiectul de modificare a Constituţiei ar fi acordarea unui anumit număr de mandate, aşa cum se procedează în prezent cu reprezentanţii celorlalte minorităţi.
"Trebuie găsită o formulă de compromis. Putem să le acordăm garanţia, prin Legea Electorală, că vor avea un număr de parlamentari, aşa cum e cazul minorităţilor naţionale. Minoritatea maghiară ar putea primi un anumit număr de mandate, proporţional cu reprezentativitatea lor din teritoriu, care e constantă", a spus Oltean.
Preşedintele Traian Băsescu a primit, miercuri , de la Guvern, propunerea de iniţiere a revizuirii Constituţiei, pe care a trimis-o, "în calitate de iniţiator al revizuirii" Legii fundamentale, spre avizare Consiliului Legislativ, urmând să o înainte