Aproape jumătate dintre ţările de pe Bătrânul Continent primesc muncitori români doar cu permise de muncă, restricţie valabilă până în 2014.
Românii pot încerca să se angajeze fără probleme doar în 16 state de pe Bătrânul Continent. Motivul: de teama dezechilibrelor pe care le-ar putea crea pe piaţa muncii afluxul de imigranţi români sau bulgari, ţările cu cel mai mare potenţial economic (Austria, Belgia, Elveţia, Franţa, Germania, Irlanda, Islanda, Italia, Liechtenstein, Luxemburg, Malta, Norvegia, Marea Britanie şi Olanda) au introdus o serie de restricţii.
Cea mai importantă: muncitorii din statele recent incluse în Uniune pot lucra pe teritoriul lor doar în baza unor permise de muncă. Prin urmare, muncitorii români au libertatea de a se angaja pe cont propriu doar în Bulgaria, Cehia, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Grecia, Letonia, Lituania, Polonia, Portugalia, Ungaria, Slovenia, Spania, Suedia şi Slovacia.
Elveţienii, cei mai restrictivi
„Este dreptul autorităţilor din statele membre ale Uniunii Europene să impună, pentru o perioadă de şapte ani de la data integrării, restricţii pentru românii care vor să intre pe piaţa muncii de la ei”, a precizat Camelia Mihalcea, managerul Reţelei europene de intermediere a locurilor de muncă - EURES.
Potrivit acesteia, românii vor avea astfel de interdicţii până în 2014 în aproape toate aceste state. Excepţie face doar Elveţia care, nefiind stat-membru, poate impune orice fel de restricţii până în 2016, termen ce ar putea fi prelungit cu încă trei ani.
„O parte dintre ţările care impun interdicţii stabilesc însă, în baza unor acorduri cu ţara noastră, un contingent anual de lucrători care se pot angaja acolo, însă, e drept, doar în domeniile deficitare, pentru care nu se găsesc angajaţi autohtoni”, a explicat Mihalcea. De altfel, un „contingent” simil