În vreme ce peste 500 de liceeni de clasa a XII-a nu au putut susţine astăzi bacalaureatul, iar alte câteva mii au stat acasă, unii profesori au fost intimidaţi de către directori pentru a nu participa la grevă. Mai multe şcoli şi licee din Prahova şi-au declinat participarea la protest.
Şcoli închise, cu afişe pe uşă care anunţau greva de o zi a profesorilor, cancelarii şi clase goale. Cam aceasta a fost astăzi atmosfera în peste 80% din unităţile de învăţământ din Prahova. Cu toate acestea, au fost şi "spărgători de grevă". În Ploieşti, este vorba despre colegiile naţionale "I.L.Caragiale" şi "Jean Monnet", parţial Grupul Şcolar 1 Mai, dar şi şcoala din satul Dârvari, comuna Valea Călugărească şi cea din oraşul Urlaţi.
"Este opţiunea fiecăruia, dar unii dintre colegii noştri au fost ameninţaţi de directori. La Grupul Şcolar Măneciu Pământeni, directoarea a rupt afişul cu greva", ne-a spus Gheorghe Giurumescu, preşedintele ligii judeţene a FSLÎ Prahova. Alte cadre didactice au primit telefoane de la directori care le-au spus că, dacă vor face grevă, vor fi primii pe lista de transferuri sau calificativele lor vor avea de suferit.
Două tabere
În toată această luptă internă, cealaltă parte, reprezentată de elevi şi părinţi, s-a împărţit la rândul ei în două tabere. Una care susţine mişcarea dascălilor, consideraţi formatori de caractere nedreptăţiţi constant de salarii mici, şi una care blamează nesfârşitele proteste ale profesorilor.
"A trebuit să-mi iau liber azi pentru a sta cu cel mic. Sper să nu dureze prea mult pentru că şi noi trebuie să ne câştigăm pâinea", ne-a spus Adrian Tudor, un ploieştean pe care l-am găsit în parc cu băiatul lui, Bogdan, pentru că educatoarea lui era în grevă. La fel de adevărat este că majoritatea elevilor s-a bucurat de o zi liberă nesperată de la şcoală.
Afectaţi au fost însă 520 de liceeni de clasa