Fondul Roman de Investitii (FRI), un proiect gandit de Ministerul Economiei aflat in subordinea lui Adriean Videanu, unul dintre cei mai puternici oameni ai momentului, va fi constituit numai din banii pe care statul ii va incasa din vanzarea actiunilor pe care le detine la mai multe companii energetice, cum ar fi Petrom, Transelectrica sau Transgaz, fara a lua bani de la CEC sau de la BNR.
Videanu nu a dat o suma pe care se asteapta s-o incaseze din vanzarea acestor pachete de actiuni, dar spune ca vrea sa "stranga cat mai mult" si ca in 9 luni, adica in 2011, pachetele de actiuni ar putea sa fie valorificate, adica vandute. Banii astfel obtinuti se vor duce in infrastructura si in proiecte energetice. "Guvernul a aprobat vanzarea unor pachete minoritare din participatiile minoritare pe care le aveam sau a unor pachete minoritare din pachetele majoritare pe care le detinem in cadrul mai multor companii. Ideea de constructie a unui fond de investitii prin aportul in numerar al CEC, finantat initial din rezerva valutara a BNR, nu ne apartine si este o nastrusnicie care circula prin anumite medii. Ministerul Economiei gandeste un fond de investitii cu participatii minoritare", a spus Videanu. FRI pregatit de Guvern pentru finantarea proiectelor majore de investitii urma sa fie constituit din participatiile minoritare ale statului la companiile energetice, dar si dintr-un aport in numerar al CEC Bank, conform proiectului de lege privind infiintarea si functionarea Fondului, obtinut de Mediafax.
Potrivit documentului de infiintare a fondului, banii pe care statul i-ar obtine din vanzarea pachetelor minoritare la companii precum Petrom, Transelectrica sau Transgaz se ridica la un miliard de euro.
"Vrem sa luam cat mai mult. Ar fi o greseala sa spunem acum cat vrem sa luam, dar in maxim 9 luni vom putea sa incepem sa valorificam aceste participatii", a