Se incearca retrogradarea Constitutiei Romaniei. De la statutul de lege fundamentala la o "lege personala" agreata. Si asta intr-un ritm destul de alert. Dezbaterile publice s-au transformat in discutii particulare de grup. Se propune de catre o mana de oameni, si nu cei mai avizati, un proiect care va afecta intreaga populatie, democratia, institutiile.
Sa facem repede, sa simplificam, sa ignoram, sa eliminam! Pare a fi sloganul actualei puteri. Sunt atatea exemple de avortoni ce nu au cunoscut normalitatea legislativa. Codurile penal si civil, legea pensiilor, legea unica a salarizarii, toate au fost facute pe fuga si toate au iesit diforme.
Nu era de ajuns faptul ca s-a votat infiintarea in Parlament a unei Comisii de revizuire a Constitutiei agreata de toate partidele parlamentare. A trebuit ca Executivul sa-si bage nasul intr-o chestiune ce tine de un proces de negociere intre toate fortele politice si civice.
Principalele modificari din proiectul de revizuire a Constitutiei au o viziune subiectiva. Ele reprezinta raspunsul la problemele cu care s-a confruntat Traian Basescu in primul mandat prezidential.
Scrie in noul proiect ca premierul nu poate revoca ministri decat dupa ce se consulta cu presedintele. De ce ar fi asta o problema a Constitutiei? Nici pe departe nu este o problema a legii fundamentale, ci este o problema personala. O modalitate de a creste puterea presedintelui.
Avizul Curtii Constitutionale, in privinta suspendarii presedintelui, sa nu mai fie consultativ, ci obligatoriu. Experienta trecuta si dureroasa a presedintelui in 2007. Cata democratie ne mai ramane daca acordam asemenea puteri unei institutii fara credibilitate, partizana, imbuibata de indivizi cu interese politice si personale?
Se vrea un numar redus de parlamentari. De ce sa avem 300 de parlamentari inghesuiti