Guvernul a decis ieri constituirea unei comisii formate de reprezentanti ai Ministerului Finantelor, ai AVAS si ai combinatului chimic Oltchim Ramnicu Valcea (OLT), care sa continue negocierile cu oficialii Comisiei Europene (CE) in vederea acordarii unei garantii de stat pentru combinatul chimic.
Anuntul a determinat cresterea cu 13% a actiunilor Oltchim pe Bursa, investitorii sperand din nou ca autoritatile se vor implica in salvarea combinatului. Capitalizarea a urcat astfel la 26,3 mil. euro.
Supravietuirea Oltchim depinde de ajutorul pe care combinatul ar urma sa-l primeasca de la stat, care controleaza pachetul majoritar de 55% din actiuni.
Combinatul a preluat la inceputul anului sectia de petrochimie a rafinariei Arpechim de la Petrom, printr-o tranzactie de circa 13 mil. euro, si si-a bugetat pentru acest an afaceri de 650 mil. euro. Combinatul are nevoie de investitii de sute de milioane de euro, dar nu poate obtine finantare fara garantii din partea statului, in conditiile in care datoriile, de aproape 1,9 mld. lei (450 mil. euro) sunt mai mari decat valoarea activelor companiei.
Conversia in actiuni a unor datorii in valoare de 135 mil. euro pe care Oltchim le are fata de AVAS ar ajuta combinatul sa-si imbunatateasca pozitia financiara si sa poata spera la obtinerea de noi finantari, insa operatiunea este conditionata de avizul Comisiei Europene. Grupul german PCC, care detine aproape 13% din Oltchim, se opune insa oricarei forme de ajutor din partea statului si a formulat plangeri la Comisia Europeana impotriva masurilor luate de Guvern pentru salvarea Oltchim.
Guvernul a decis ieri constituirea unei comisii formate de reprezentanti ai Ministerului Finantelor, ai AVAS si ai combinatului chimic Oltchim Ramnicu Valcea (OLT), care sa continue negocierile cu oficialii Comisiei Europene (CE) in vederea acordarii unei garantii de