Modificarile Codului de Procedura Fiscala, promovate de guvern drept o adevarata gura de oxigen pentru oamenii de afaceri, introduc dubla impunere (dobanzi de intarziere plus penalitati) si risca sa agraveze blocajul financiar, afirma consultantii fiscali si oamenii de afaceri, chestionati de DailyBusiness.ro.
Sebastian Vladescu, ministrul Finantelor, a anuntat miercuri aprobarea prin ordonanta de urgenta a unor modificari ale Codului de Procedura Fiscala, menite a sprijini firmele romanesti in perioada de criza.
Dupa ce luni de zile, oamenii de afaceri s-au plans ca dobanda de intarziere perceputa de stat pentru neplata la timp a taxelor si impozitelor este prea mare (0,1% pe zi), Guvernul a decis reducerea la jumatate a acestora. In plus, a introdus si o perioada de 30 de zile in care contribuabilii isi pot plati darile la stat fara sa fie calculate penalitati de intarziere pentru obligatiile fiscale principale stinse.
Pe cine ajuta si pe cine dezavantajeaza noul Cod de Procedura FiscalaPana aici, spun consultantii fiscali, toate bune si frumoase. "Statul a inteles in sfarsit ca dobanzile de intarziere inseamna, in fapt, o dobanda de 36,5% pe an, ceea ce este cu mult peste dobanzile din piata bancara", afirma consultantul fiscal Gabriel Biris.
Insa deciziile executivului nu s-au oprit aici. Contribuabilii care nu isi platesc obligatiile in 30 de zile vor plati pe langa dobanzile de intarziere de 0,05% pe zi si o penalitate de 5% din valoarea principalului (suma datorata fara majorari - n.r.). Dupa alte 60 de zile, penalitatea creste la 15%.
"Este un caz clar de dubla impunere. Firmele care nu reusesc sa plateasca la timp, vor plati si dobanzi de intarziere si penalitati, ceea ce este absurd", afirma consultantul fiscal Dan Schwartz.
"Este o prevedere abuziva, care va face mai mult rau decat bine", a spus Gabr