Copiii au nevoie de spaţiu verde. Deşi pare ceva banal, la Făgăraş e destul de complicat. În majoritatea şcolilor spaţiul verde este prea puţin, sau chiar inexistent. Locul copacilor, al florilor, sau al ierbii a fost luat de betonul gri, pe care copiii bat mingea în recreaţi. Iiar în loc de oxigen proaspăt, tinerii inspiră praful din asfalt. În aceste condiţii, construirea unei noi fabrici de oxigen e mai mult decât necesară, iar copiii ar trebui să fie primii antrenaţi în această activitate.
Cândva în curţile şcolilor din oraş existau copaci şi multă verdeaţă. În timp, însă aceste spaţii s-au tot micşorat şi s-au construit terenuri de sport, toate din beton. Dacă la acea vreme această asfaltare însemna progres, astăzi se simte lipsa acestor spaţii cu verdeaţă. Situaţia este aceeaşi în mai toate unităţile de învăţământ din oraş. La Şcoala Generală nr. 1 există în curte doar un singur copac şi un neînsemnat petic de verdeaţă. ,,Noi nu avem verdeaţă decât în corpul 2 de clădire care nu ne aparţine, iar din anul şcolar următor nu ne vom mai desfăşura activitatea aici. Practic, putem spune că nu avem verdeaţă, avem doar beton”, a declarat directorul Şcolii Generale nr. 1, profesor Cornel Oprean.
Aceeaşi situaţie şi la şcoala 7. Mai mult spaţiu verde, dar totuşi prea puţin.
,,Spaţiul verde ocupă cam o treime din curtea şcolii, poate ceva mai puţin. Restul e beton”, a declarat profesorul Mircea Prescure.
Mulţi dintre copii simt lipsa unui loc de recreere mai verde. Altora nici măcar nu le-a trecut prin minte că şcoala ar putea arăta şi altfel. ,,Ar trebui mai mult spaţiu verde, dar unde? Probabil ar trebui să spargă betonul ca să planteze ceva”, ,,Cred că e destulă verdeaţă în curtea şcolii. E bine că avem terenuri de fotbal, deşi era mai bun un gazon decât acest asfalt, pe care ne julim picioarele”, ne-au spus copiii.
O nouă fabrică de ox