Munţi de deşeuri sunt ridicaţi lângă barajul Breazova de unde beau apă reşiţenii. Uniunea Europeană a alocat sute de mii de euro pentru ecologizarea zonei Văliug, dar gunoiul este ars şi îngropat, poluând grav mediul.
La doar câteva sute de metri de la ieşirea din Văliug, pe drumul care duce către Lacul Breazova, zac munţi întregi de deşeuri. În zona cunoscută de localnici drept „Vacile moarte”, s-a săpat cu escavatorul pentru a se îngropa acolo deşeuri. Potrivit primarului comunei, Marius Mocanu, ar fi doar moloz. „Totul e cu ştirea mea. Avem o hotărâre de Consiliu Local. Groapa e pentru moloz de construcţie. La ora actuală, molozul nu se poate duce la Bocşa. Groapa e făcută săptămâna trecută cu scopul de a depozita acolo moloz, iar ulterior urmează să fie acoperită”, a spus primarul.
Pământul este pregătit să acopere dezastrul ecologic, din apropierea lacului.
Groapa clandestină
În groapă, de dimensiunea unui vagon, sunt sute de kilograme de gunoi menajer. „Eu nu pot ieşi afară, nu am văzut ce e acolo, dar se simte miros urât şi de multe ori ieşea fum din zona respectivă. Venea fum şi un miros urât şi înţepător”, susţine Traian Pop, care locuişte foarte aprope de lacul Breazova. „Cei de la primărie aruncă acolo. Am văzut şi eu cum le îngroapă acolo, în curba aia, chiar lângă apă”, susţine şi Călina Boroica.
Apa Lacului Breazova are de suferit, din cauza pânzei freatice poluate.
Reprezentanţii instituţiilor de mediu habar nu au de realitatea din teren sau, cel puţin, aşa susţin. „Deşeuri? La lacul Breazova? Nu am auzit! Este foarte grav, voi trimite comisarii chiar astăzi”, spune directorul Gărzii de Mediu, Marius Cârpean. Mai mult decât atât, măsura de la Văliug îi afectează şi pe reşiţeni. „Se otrăveşte solul, se poluează apa freatică şi apoi apa consumată de populaţia din