Fără a avea un centru pentru susţinerea şi dezvoltarea inteligenţei şi talentului tinerilor, România este una dintre puţinele state din Uniunea Europeană care se poate mândri cu faptul că are parte de oameni care au ajuns în top, la conducerea unor firme de suces sau studiază la universităţi de renume din străinătate.
Pentru a putea veni în sprijinul copiilor şi tinerilor inteligenţi, dotaţi cu un potenţial înalt, care să ne reprezinte aşa cum trebuie în lume, Institutul Român de Studuii şi Cercetări Avansate (IRSCA) Gifted Education a lansat, în urmă cu doi ani, un proiect de referinţă.
Mai citiţi şi:
Radu şi Robert, gemenii care au reuşit să învingă autismul
Inteligenţa trebuie hrănită toată viaţa
În 2008 s-au pus bazele primului Centru pentru Descoperirea şi Dezvoltarea Talentului şi inteligenţei (Centru Gifted Education) prin colaborare cu mediul de afaceri, ONG, şi statul român pentru susţinerea şi realizarea unui program la nivel naţional al educaţiei de excelenţă.
Gifted educaţion reprezintă o uriaşă reţea şcolară, la nivel mondial, cararcterizată prin promovarea celor mai buni profesori, a celor mai bune curicule şi a practicilor de top la nivel naţional şi internaţional. Talentul, abilităţile, aptitudinile şi potenţialul natural al copiilor printr-o educaţie de calitate se găsesc în conceptul de „Gifted education”.
„Gifted education nu reprezintă o educaţie elitistă”, după cum ne-a explicat managerul de proiect Monica Gheorghiu. Acest concept nu se adresează unui procent redus din şcolari ci tuturor categoriilor de copii, lucru care este precizat şi pe site-ul instituţiei, giftededu.org.
Membrii IRSCA Gifted Education îşi propun să scoată în evidenţă potenţialul tinerilor din ţara noastră, indiferent de categoria socială. Acest lucru se poate realiza prin intermediul unei educaţii individualizate, o prezentare