La Institutul Cantacuzino, din 387 de seruri şi vaccinuri au mai rămas 10-15 produse, bani pentru salarii mai sunt pentru cel mult două luni, iar angajaţii se tem că vor fi disponibilizaţi. "Pe vremuri, aici se produceau 387 de seruri şi vaccinuri, iar acum mai sunt 10-15 produse", preciza liderul sindical Dumitru Viezureanu la protestul salariaţilor. În aceste condiţii, angajaţii se tem că vor fi disponibilizaţi.
Temerile acestea nu sunt deloc neîntemeiate, deoarece, din luna februarie, a fost sistată producţia de vaccinuri, pentru că Ministerul Sănătăţii s-a limitat doar la schimbarea conducerii institutului şi a anunţat că va trece la importul de vaccinuri, de ce nu, contra unor comisioane substanţiale cu vreo companie farmaceutică.
Astfel, Institutul Cantacuzino, ca de altfel Institutul de Geriatrie şi Gerontologie "Ana Aslan", este împins pe toboganul falimentului, pentru ca, pe doi bani, cineva să-l salveze de la "moarte".
MANAGEMENT VIRUSAT
Până atunci, în ţara noastră, nou-născuţii nu mai sunt vaccinaţi contra tuberculozei, contra rujeolei, rubeolei şi a multor alte boli extrem de contagioase şi cu consecinţe severe asupra individului, dar şi a sănătăţii publice. Pe baza statisticilor, consilierul ministrului Sănătăţii, Geza Molnar, spune că, la ora actuală, sunt aproximativ 50.000 de copii nevaccinaţi, iar imunizarea contra tuberculozei trebuie făcută în primele zece luni de viaţă.
De altfel, consilierul ministrului Sănătăţii, Geza Molnar, a anunţat că va fi importat un milion de doze de vaccin BCG (antituberculoză). Este o soluţie de două ori discutabilă: pe de o parte, pentru că reprezintă un precedent care poate fi extins şi, pe de altă parte, pentru că sumele respective ar fi putut fi investite, evident, de un manager capabil, în modernizarea liniilor de producţie a vaccinurilor.
Culme