Statul vrea să încurajeze românii să cumpere de la ţărani şi de la micii producători, propunând închiderea superkarmeturilor şi hipermarketurilor în fiecare duminică, însă, pe de altă parte, nu le mai permite micilor producători accesul în pieţe şi târguri dacă nu sunt înregistraţi la Registrul Comerţului.
"Dacă statul are impresia că impozitând un ţăran pentru trei ouă şi două sticle cu lapte scapă economia de criză, se înşeală. Efectul imediat al aplicării acestei ordonanţe (OUG 44/2008 - n.r.) este acela că producătorul agricol mic nu va mai putea să-şi desfacă producţia în pieţe şi târguri, dacă nu este înregistrat la Registrul Comerţului ca persoană fizică autorizată, întreprindere individuală sau familială, determinându-i astfel să-şi vândă producţia intermediarilor şi facilitând astfel profitul uşor al acestora şi sărăcirea ţăranului", a declarat Ştefan Niculae, preşedintele Agrostar.
Acesta propune ca micii producători agricoli să fie exceptaţi de la obligaţia de a se înregistra la Registrul Comerţului. "Oricum, dacă un mic producător vrea să vândă produse în cantităţi mai mari, trebuie să se înregistreze la Registrul Comerţului. Pentru cantităţi mai mari vândute trebuie să ofere factură", a explicat Niculae. În acest sens a şi trimis săptămâna trecută două scrisori la Ministerul Agriculturii şi la Ministerul Finanţelor, la care nu a primit încă răspuns.
Pe lângă această problemă, reprezentantul Agrostar mai aduce aminte că anul acesta nu se mai alocă nici un fel de sprijin de la bugetul de stat pentru producătorii agricoli, iar subvenţiile sunt plătite cu mari întârzieri.
La sfârşitul lunii martie, agricultorii membri ai Federaţiei Sindicale Agrostar au pichetat sediul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), dar multe dintre cerinţele lor nu au primit răspuns. Aceştia pregătesc o manifestaţi