La prima vedere pare un anunt de mica publicitate numai bun de pus alaturi de anunturi de genul "Vand un rinichi" sau "Vand ficat". Surpriza apare doar atunci cand aflam cine este autorul anuntului de mai sus: nimeni altul decat Centrul de Transfuzii Judetean dintr-un judet oarecare al minunatei noastre tari.
O sa va ganditi ca nu stiu despre ce vorbesc, insa intamplarea face sa lucrez ca medic intr-un spital privat din Romania, deci sunt intr-o mare masura la curent cu subiectul pe care incerc sa il dezvolt. Nu voi da nume si nici locatii exacte, o data, pentru a evita acuzatiile ca tentez obtinerea de publicitate pentru unitatea in care lucrez, iar pe de alta parte, deoarece nici nu e nevoie sa fiu foarte specific, dat fiind faptul ca vanzarea produselor de sange catre unitatile sanitare private este deja o regula pe intreg cuprinsul Romaniei.
Ce m-a indemnat sa scriu acest articol este situatia in care statul roman ajunge sa puna in vanzare produse obtinute prin acte de donare benevola, fiind cunoscut ca oferirea de recompense materiale celor care aleg sa doneze sange sau organe este interzisa prin lege in tara noastra.
Cu alte cuvinte, daca o persoana cere bani in schimbul donarii de sange sau a unui organ, acea persoana risca privarea de libertate. Se pare insa ca legea nu se aplica in cazul statului roman care poate obtine la ora actuala drepturi banesti prin vanzarea produselor si derivatelor de sange uman.
In mod concret, daca intr-un spital privat se efectueaza o interventie chirurgicala unui pacient si in cursul acestei interventii pacientul are nevoie de sange, centrul de transfuzii trimite spitalului privat produsele de sange doar dupa achitarea unor sume de bani. Daca aceeasi interventie are loc intr-un spital de stat, produsele de sange sunt furnizate spitalului de stat gratuit.
Chiar daca spit