Compania Tarom a înregistrat pierderi de aproximativ patru milioane de euro ca urmare a restricţionării traficului aerian din cauza norului de cenuşă vulcanică. Sursa: Reuters
Secretarul de stat pe aviaţie, Marin Anton, ne-a declarat că, numai în zilele de sâmbătă şi duminică, operatorul naţional de transport aerian a avut pierderi de circa 2,3 milioane de euro.
Conform datelor companiei, duminică şi luni au fost anulate nu mai puţin de 86 de curse, iar în toată perioada de restricţionare numărul a depăşit 100 de zboruri. Cursele au fost atât interne, cât şi externe. Cel de-al doilea nor de cenuşă, care a ajuns ieri deasupra României, nu a afectat traficul aerian.
Pierderi mari la nivel global
Companiile aeriene au înregistrat pierderi totale în valoare de 1,7 miliarde de dolari, potrivit Asociaţiei Internaţionale pentru Transport Aerian (IATA). În plus, săptămâna de semiparalizie a transporturilor a costat aeroporturile europene 1,26 de miliarde de euro. Estimarea aparţine Consiliului aeroporturilor din Europa, informează AFP.
Pe 18 aprilie, în momentul de vârf al crizei, 313 aeroporturi au fost paralizate, adică aproximativ 80% din reţeaua europeană. Traficul aerian din Europa urma să fie asigurat ieri în proporţie de 75% (circa 21.000 de zboruri), o ameliorare netă comparativ cu ziua precedentă. Asta după ce intensitatea erupţiei vulcanului islandez Eyjafjallajokull s-a diminuat începând de sâmbătă cu circa 80%, iar emisiile de cenuşă au devenit nesemnificative.
Situat sub un gheţar din sudul Islandei, vulcanul a început să erupă pe 14 aprilie, paralizând traficul aerian din cauza emisiilor de cenuşă. „Vulcanul nu s-a stins. Mişcările seismice sunt mai intense ca niciodată. Nu avem semne de încetare a erupţiei şi nu putem prezice când se va opri”, a declarat ieri seismologul Pall Einarsson, de