Deşi doar jumătate din populaţie este bancarizată, România se clasează în top trei la nivel european în ceea ce priveşte preferinţa pentru credite. Sursa: NorthFoto
Astfel, 56% din totalul populaţiei de peste 15 ani utilizează un produs bancar, ceea ce plasează ţara noastră pe locul 13 între ţările europene analizate, cu doar o poziţie înaintea Bulgariei, potrivit unui studiu realizat de GfK.
Spre comparaţie, în Slovenia şi în Austria, gradul de penetrare a serviciilor bancare este de 100%, respectiv 98%, aceste două state plasându-se pe primele două locuri la nivel european. Pe locurile următoare se clasează Croaţia şi Cehia, cu câte 90%.
Studiul citat arată că un român din patru a contractat un credit bancar. Din punctul de vedere al preferinţelor românilor pentru credite, ţara noastră se plasează la acelaşi nivel cu Ungaria şi cu doar un loc în urma Sloveniei, liderul european. În acest stat, 32% din populaţie s-a dovedit interesată de credite.
Prea săraci pentru a economisi
În vreme ce trei sferturi dintre austrieci folosesc produse bancare de economisire, doar 11% dintre românii chestionaţi au ceva bani de pus deoparte.
Serviciile de tip e-banking nu se bucură de succes în rândul românilor, mai puţin de un procent apelând la acestea. Spre comparaţie, aproape o treime din cehi şi un sfert din sloveni folosesc asemenea servicii. Şi polonezii prind gustul serviciilor online, o cincime din populaţie folosing deja servicii e-banking.
Situaţia creditelor în martie 2010: creditele de consum (fără ipotecă) au fost contractate de 18% din populaţie, în scădere cu 4 procente faţă de luna ianuarie, creditele pentru achiziţionarea unei case sau apartament se plasează la doar 4% doar 4% dintre români spun că vor apela la credite de consum în următoarele 12 luni şi numai 1% la cele pentru locuinţă