Jean Rotaru predă fizica la Colegiul Naţional din Iaşi de nouă ani, timp în care a avut rezultate remarcabile. Elevii pe care i-a pregătit pentru competiţii spun că cel mai mare merit îl are profesorul, pentru că a ştiut cum să le predea materia astfel încât să le placă.
Sunt luni în care lucrează cu olimpicii de dimineaţă până seara. Apoi se duce acasă şi continuă să studieze sau să conspecteze manuale pentru ca a doua zi elevii să primească înformaţia în cea mai eficientă, mai concisă formă. „Nu fac asta foarte des, doar înainte de competiţiile importante, când pregătirile se intensifică. Uneori, după ore întregi în care am conspectat vreo trei cărţi, mă întâlnesc cu elevii care îmi arată aceeaşi prezentare pe youtube, cursuri online de la universităţi străine“, spune Jean Rotaru.
Este iubit şi respectat de către elevi
Nu are nicio îndoială că nu-i lipseşte „materialul didactic“ de calitate, adică elevi buni, inteligenţi, pasionaţi. Dintre aceştia, cel cu care a lucrat mult timp şi cu care a avut rezultate excepţionale este Tudor Giurgică-Tiron, proaspăt întors la Iaşi cu aurul de la Olimpiadă Internaţională de Ştiinţe a Uniunii Europene, care a avut loc în Suedia. „Profesorul este foarte important atunci când participi la olimpiade. De el depinde, în mare măsură, felul în care priveşti o anumită materie“, spune Tudor, referindu-se la profesorul său de fizică.
Pe acelaşi ton respectuos vorbesc mai toţi elevii săi. Unii au hotărât să se specializeze în fizică, după ce au fost chiar ei surprinşi de rezultatele la olimpiade.
„Înainte de a preda la Naţional, am fost profesor şi la Liceul Metalurgic. Am avut un elev care a luat locul I la olimpiada judeţeană, mai târziu a intrat la facultate cu nota 10. Era un rezultat foarte bun“, îşi aminteşte Jean Rotaru.
„Păstrez ierarhia corectă“
De atunci, are