Într-o eră în care preocuparea faţă de problemele de mediu se manifestă doar de câteva ori pe an (Ora Pământului, Ziua Mondială a Apei sau câte un summit internaţional), merită să ne punem întrebarea : ce facem noi pentru mediul înconjurător ? Apărută în 1970, Ziua Pământului simbolizează lupta împotriva poluării şi problemelor climatice. Vezi în articol câteva sfaturi de la ecologişti.
Într-o eră în care preocuparea faţă de problemele de mediu se manifestă doar de câteva ori pe an (Ora Pământului, Ziua Mondială a Apei sau câte un summit internaţional), merită să ne punem întrebarea : ce facem noi pentru mediul înconjurător ? Sau mai bine zis, ce gesturi am putea face, pentru a reduce impactul nostru asupra mediului ?
Experţii şi ecologiştii ne fac câteva sugestii : ce-ar fi dacă am spăla rufele cu apă rece ? Aproape toată energia folosită de maşina de spălat este utilizată pentru încălzirea apei, aşa că simpla spălare cu apă rece poate ajuta foarte mult mediul, scăzând consumul de energie. Spălatul cu apă rece costă de până la zece ori mai puţin decât spălatul cu apă caldă, potrivit unei analize citate de site-ul ziare.com.
Dar dacă am stinge lumina când ieşim dintr-o cameră sau chiar am folosi becuri economice ? Scepticii spun că becurile de acest gen nu ar fi în realitate chiar atât de ecologice, pentru că ele conţin mercur. Specialiştii răspund însă că pot fi luate măsuri de precauţie : dacă se sparge un astfel de bec, trebuie doar să nu atingeţi resturile cu mâna goală, ci învelită eventual într-o cârpă.
Închide calculatorul dacă nu-l mai foloseşti, nu-l pune pe opţiunea de adormire (sleeping mode) şi scoate din priză aparatele electro-casnice când nu ai nevoie de ele (consumă curent electric şi când sunt în priză).
Reciclează bateriile goale ! De ce să aruncăm o baterie de la ceasul deşteptător sau de la telecomandă, când putem să