Ghişeele Direcţiei de Asistenţă din cadrul Primăriei sunt vizitate zilnic de persoane cu handicap grav care încă se interesează de indemnizaţia pentru însoţitori, chiar şi după aproape două luni de când primarul a anunţat că o sistează.
La sfârşitul lunii februarie, primarul a anunţat că cei 353 de buzoieni cu diverse forme de handicap grav rămân fără indemnizaţia pentru plata unor îngrijitori şi trebuie să îşi angajeze urgent câte un asistent personal. După aproape două luni, doar unul din şase indemnizaţi s-a conformat.
“Aproximativ 60 de persoane, dintre cele care optaseră pentru indemnizaţia de însoţitor, şi-au angajat asistenţi personali în ultimele două luni. Aceştia din urmă au trecut toate etapele premergătoare angajării şi sunt deja salarizaţi”, a declarat Livia Rădulescu, funcţionar în cadrul Primăriei.
Cei mai mulţi dintre buzoienii cu handicap grav care optaseră să gestioneze singuri banii pentru însoţitor se încăpăţânează în continuare să ceară indemnizaţia lunară. „Plata trebuia făcută pe 10 aprilie şi de atunci vin mereu persoane cu handicap care se interesează de bani. Din păcate le spunem că nu se mai acordă”, a precizat Alexandrina Docuz, directorul Direcţiei de Asistenţă Socială a Primăriei.
Cei care până în prezent nu au reuşit să îşi angajeze asistenţi personali spun că vor lupta până când îşi vor recâştiga dreptul la aceste venituri. „Legea lasă posibilitatea celor cu handicap grav fie să gestioneze singuri indemnizaţia de însoţitor, fie să angajeze asistenţi. Celor mai mulţi le este îngrădită prima variantă, mai ales că nu e uşor să angajezi pe cineva care să fie şi de încredere”, a spus Ionica Tarău, preşedintele Asociaţiei „1 Iunie 2001”.
Asociaţia „1 Iunie 2001” a trimis un memoriu Comisiei pentru Cercetarea Abuzurilor, din Parlament, în care reclamă suspendarea abuzivă a drepturilor persoanelor cu