Un profesor din Buzău a ajuns să fie închiriat de către loturile olimpice din Statele Unite, Ungaria, Republica Moldova şi Pakistan în urma performanţelor deosebite pe care le-a avut în ultimii 30 de ani în domeniul matematicii.
A devenit ambasador al matematicii româneşti după ce şi-a demonstrat abilităţile de logician şi de „problem solving” care l-au recomandat ca unul dintre cei mai buni specialişti de la nivel mondial.
Steaua lui Bogdan Enescu a început să strălucească încă de la finele anilor 70, când tânărul liceean al Colegiului B.P.Haşdeu din Buzău uimea o lume întreagă cu abilităţile de matematician în cadrul concursurilor internaţionale.
În 1977 la Belgrad, buzoianul Bogdan Enescu dădea o mare bătălie cu cei mai buni matematicieni în cadrul celei de-a 19 ediţii a Olimpiadei internaţionale.
Prima întrecere din ringul matematicienilor de top ai lumii avea să-i aducă şi prima medalie de bronz , ca o încununare a muncii sale şi a talentului înnăscut de logician.
A urmat apoi cea de-a doua competiţie internaţională la care a participat, Olimpiada de matematică organizată în 1978 la Bucureşti.
De această dată Bogdan Enescu a convins un întreg mapamond că este cel mai bun după ce reuşit să cucerească medalia de aur.
Bogdan Enescu spune că a prins o zi bună atunci când a reuşit să obţină un punctaj mare cu care a cucerit una dintre cele 5 medalii de aur.
„După ce am aflat că voi lua medalia de aur nici n-am apucat să-mi sun părinţii. Au aflat despre reuşita mea de la jurnalul de seară de la televizunea română. În anul următor am câştigat o nouă medalie de bronz la Londra. Am fost foarte aproape de un nou mare succes dar am ratat ca din careul mic cum s-ar spune” povesteşte Bogdan Enescu.
După reuşitele din liceu, Bogdan Enescu a absolvit în anii 80 Facultatea de M