Legea fundamentală propusă de premierul Emil Boc nu aduce clarificări privind numirea sau revocarea unor miniştri şi nu tranşează problema unor crize guvernamentale. Constituţia lui Boc lasă nerezolvate multe dintre vechile conflicte între puterile statului.
Profesorul de drept constituţional Radu Chirică este de părere că modificările aduse legii fundamentale prin proiectul de revizuire elaborat de Guvern „sunt mai mult decât incomplete". „Această variantă nu vine să rezolve problemele ridicate de-a lungul timpului de actuala Constituţie. Cred că Guvernul s-a grăbit", a conchis Chirică. El a adăugat că firesc ar fi fost ca forul parlamentar creat pentru modificarea Constituţiei să fie lăsat să lucreze.
Citiţi şi:
Schimbarea Constituţiei avantajează preşedintele
Dilema consultării
Unul dintre articolele care nu aduc clarificări vizează consultarea pe care prim-ministrul trebuie să o aibă cu şeful statului înainte de a propune numirea sau revocarea unor membri ai Guvernului.
Termenul de „consultare", care apare în proiectul Executivului de revizuire a legii fundamentale, trebuie interpretat ca simplă discuţie şi nu ca un aviz. Folosirea acestui termen nu este lămuritoare pentru situaţia în care preşedintele şi premierul nu sunt de acord în privinţa revocării sau numirii unora dintre miniştri. Profesorul Chirică consideră că textul menţine blocajul care ar apărea dacă preşedintele şi premierul nu se pun de acord.
Impas la dizolvarea legislativului
O altă situaţie pentru care noua variantă a Constituţiei nu aduce nicio soluţie este cea în care doi candidaţi la funcţia de prim-ministru sunt respinşi, succesiv, de Parlament, iar forul legislativ nu poate fi dizolvat deoarece au rămas mai puţin de şase luni până la alegerile prezidenţiale.
Noua lege fundamentală ar trebui, în cazul unei astfel de crize politice, s