Zece companii extrem de puternice din economia locala, care au impreuna 70.000 de angajati, ocupa aproape 20% din stocul total de birouri din Capitala, adica peste 200.000 mp in care isi desfasoara activitatea in jur de 20.000 din angajatii acestor companii.
"M-am angajat aici pentru ca imi placea cladirea asta de birouri si m-am interesat ce firme isi au sediul pentru a le putea trimite un CV", povestea un tanar manager din piata imobiliara felul in care si-a selectat firma pentru care sa lucreze.
Aspectul, utilitatea, pozitionarea si chiar notorietatea unei cladiri de birouri sunt importante pentru majoritatea angajatilor, motiv pentru care Ziarul Financiar a incercat sa stabileasca un top al celor mai importanti chiriasi din cladirile de birouri din Capitala, o piata in care se invart anual intre 160 si 200 de milioane de euro.
Cele mai mari companii private (Petrom si Dacia Renault), trei banci (Raiffeisen, Bancpost si Banca Romaneasca), trei giganti IT (Ericsson, Oracle si HP) si doi din primii trei jucatori din telecom (Vodafone si Cosmote) sunt cei mai importanti chiriasi din Capitala, potrivit firmelor de consultanta imobiliara Colliers si DTZ Echinox, care au raspuns ieri solicitarii ZF.
Cele zece firme au inchiriat in Bucuresti spatii cumulate de circa 228.000 de metri patrati, echivalentul a zece turnuri de birouri cu 15 etaje si o suprafata medie pe etaj de 1.500 de metri patrati.
Factura anuala pentru aceste spatii depaseste cel mai probabil 40 de milioane de euro, fara a lua in calcul costurile de administrare sau cele cu parcarea.
Majoritatea marilor firme au sediul central intr-o cladire din zona Pietei Victoriei - Aviatorilor, departamentele de suport fiind concentrate in parcurile de afaceri din zona Pipera sau din proiectul West Gate din Militari.
Cele zece firme au peste 70.000 de angajati, dar, in ca