Intervenţia se face cu anestezie locală, nu este dureroasă, iar recuperarea durează cam o săptămână, timp în care trebuie să aveţi grijă să nu vă loviţi la cap. Răzvan Alexandru (28 de ani) are părul creţ şi bogat şi este mândru de podoaba lui capilară, după care îl recunoaşte toată lumea. Se teme totuşi să nu-l moştenească pe tatăl său, care a chelit de tânăr. „Este moştenire de familie. Şi bunicul a avut chelie!", spune el.
Tendinţa de a cheli este genetică, dar poate apărea şi în urma mătreţii netratate, a dermatitelor şi altor boli de piele. Alimentaţia bogată în conservanţi, obişnuinţa de a lua steroizi, agresarea părului cu şampoane foarte concentrate şi stresul sunt factori care grăbesc procesul. Totuşi, există soluţii eficiente pentru a trata chelia: implantul de păr, făcut cu fire proprii.
De dragul părului său creţ, Răzvan Alexandru ezită să se tundă. Dacă la un moment dat o să îi apară chelia, care deja dă primele semne, s-a gândit şi la un implant de păr. „Nu ştiu însă dacă o astfel de intervenţie este una pe termen lung, iar preţurile mi se par cam piperate", spune tânărul. O astfel de intervenţie costă între 1.000 şi 2.000 de euro, în funcţie de mărimea zonei în care se implantează fire de păr.
Părul implantat nu cade
Temerile sale sunt combătute de medicii dermatologi, care susţin că implantul de păr este o intervenţie destul de sigură şi că riscul ca organismul să îl respingă este minim. „Operaţia se face cu autogrefe. Nu există riscul de respingere. Se iau fire de păr cu rădăcină din ceafă şi se implantează în orificii special create în zona pleşuvă", spune doctorul Irinel Nedelcu, medic primar dermato-venerolog la Egoclinic Bucureşti, unde se fac 500 de astfel de intervenţii anual. Specialiştii spun că în zona cefei nu se secretă anumite enzime care duc la căderea părului, de aceea este ideală pentru recoltarea de fire de