În comuna Corbi din judeţul Argeş datează din anul 1512 o biserică rupestră, într-o grotă, care adăposteşte o pictură murală unicat în ţară. Este un monument cu o valoare inestimabilă, care nu a beneficiat până acum de nici o lucrare de restaurare. Evident, au fost de-a lungul anilor mai multe tentative menite să protejeze pictura care împodobeşte pereţii bisericii din piatră, grav afectată de umezeală, mucegaj şi bacterii, însă până în prezent toate au eşuat.
De ce este aşa de importantă această mănăstire?! Ascunde pagini de istorie de o importanţă covârşitoare. Un scurt istoric al Mănăstirii din grotă ne-a fost prezentat de stareţul ieromonah Ignatie Gorunescu. De altfel, detalii importante şi mult mai amănunţite puteţi găsi pe site-ul www.corbiidepiatra.ro.
Cu trei-patru secole înainte de Hristos, legendele povestesc că actuala biserică rupestră era o peşteră în care regele Dromihetes îşi ţinea comorile, iar pe platoul de deasupra îşi avea celebra Cetate Gezidava. Pictura care împodobeşte pereţii bisericii este cea mai veche, cel puţin, din Ţara Românească, fiind realizată către sfârşitul sec. al XIII-lea sau începutul sec. al XIV-lea cu zugravi aduşi de la Constantinopol.
Această părere este împărtăşită de majoritatea cercetătorilor, unii afirmând chiar că pictura este mult mai veche. Iniţial, biserica avea două altare pe un singur naos, caracteristică prin care biserica rupestră este unică la noi în ţară. Posibilitatea avansată de unii cum că unul dintre altare ar fi fost catolic şi unul ortodox este pură fantezie. Ambele altare au fost ortodoxe fiind realizate în cea mai pură tradiţie bizantină.
De altfel, biserica se înrudeşte tipologic cu grupul de biserici rupestre din Capadocia, arhitectura bisericuţei derivând tipologic din bisericile sală, cu două altare, dedicate unui hram dublu, caracteristici ale lumii biz