În prima zi a campaniei de colectare a uleiului comestibil uzat, nu s-a strâns nici măcar un strop. Cu toate acestea, craiovenii spun că, dacă această practică s-ar permanentiza, ar fi dispuşi să strângă uleiul pentru a-l recicla.
Nu aruncaţi uleiul comestibil uzat în sistemul de canalizare! Acesta este unul dintre mesajele transmise de reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Dolj către craioveni.
„Puţină lume ştie că uleiul comestibil ars este un deşeu extrem de periculos. Pe lângă faptul că obturează ţevile de scurgere, odată evacuat în reţeaua de canalizare, acesta reprezintă un mare risc de poluare a solului şi a apei“, a declarat Octavian Popa, şef serviciu în cadrul APM Dolj. Pe lângă faptul că poate duce la moartea plantelor, un litru de astfel de ulei aruncat neglijent în chiuvetă, dacă ajunge în apele subterane sau de suprafaţă, poate polua 1,4 milioane de litri de apă, cantitate necesară consumului unui om în 14 ani.
„Oamenii nu sunt obişnuiţi cu astfel de acţiuni“
Cu toate acestea, în prima zi a campaniei de colectare a uleiului comestibil uzat, derulată de APM Dolj împreună cu o firmă autorizată pentru colectarea şi reciclarea uleiului vegetal, nici măcar un craiovean nu a adus ieri măcar un strop de ulei comestibil uzat în locurile special amenajate în acest sens în Piaţa Centrală şi Piaţa Veche.
„Oamenii nu sunt obişnuiţi cu astfel de acţiuni. Se simte nevoia unor schimbări de mentalitate. Miercuri (ieri-n.r.) nici măcar o persoană nu a adus ulei comestibil uzat în locurile special amenajate. Au fost însă câteva persoane care s-au interesat de această acţiune. Sperăm însă că în următoarele zile vor apărea şi persoane care să aducă uleiul uzat“, a declarat Cornel Toană, administratorul singurei firme din regiune autorizate pentru colectarea şi reciclarea uleiului vegetal. De altfel, nici f