Mâncăm mai multe legume şi fructe cumpărate de peste hotare decât din producţia naţională. Totuşi, importurile de acest fel s-au redus anul trecut cu 35% faţă de 2008. Românii consumă anual 85 de kilograme de fructe, cu zece kilograme sub media europeană, ocupând a opta poziţie din cele douăzeci şi şapte. Cei mai mari amatori de fructe sunt italienii. Chiar dacă nu ne aflăm pe un loc fruntaş, merele, bananele şi citricele sunt cele mai căutate fructe de pe piaţa noastr�
Mâncăm mai multe legume şi fructe cumpărate de peste hotare decât din producţia naţională. Totuşi, importurile de acest fel s-au redus anul trecut cu 35% faţă de 2008.
Românii consumă anual 85 de kilograme de fructe, cu zece kilograme sub media europeană, ocupând a opta poziţie din cele douăzeci şi şapte. Cei mai mari amatori de fructe sunt italienii. Chiar dacă nu ne aflăm pe un loc fruntaş, merele, bananele şi citricele sunt cele mai căutate fructe de pe piaţa noastră, acestea cumulând aproximativ 50% din valoarea totală a vânzărilor de fructe proaspete. Din datele furnizate de Ministerul Agriculturii, anul trecut am importat peste 124.000 de tone de citrice, a căror factură a fost de 51 de milioane de euro, circa 83.000 de tone de banane, în valoare de 45,7 milioane de euro, şi aproximativ 39.000 de tone de mere, pentru care am plătit 16 milioane de euro.
Conform reprezentanţilor Dole România, unul din principalii jucători de pe piaţa internaţională de profil, consumăm mere, pe lângă cele din producţia internă, importate din Austria, Italia, Olanda şi Polonia. Bananele sunt aduse din Ecuador, Costa Rica şi Columbia, iar citricele provin din Africa de Sud, Grecia şi Turcia.
Anul trecut, compania Dole a importat fructe şi legume în valoare de circa 35 de milioane de euro. Pentru 2010, piaţa locală a bananelor este estimată la aproximativ opt milioane de baxuri, adică 145.00