Subvenţiile europene nu vor putea ajuta fermierii români decât pe termen scurt, soluţia pentru ca agricultura românească să fie competitivă pe plan European fiind investiţiile, consideră comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş. Sursa: Codrin Prisecaru
„Este prea devreme pentru a discuta despre nivelul subvenţiilor de după 2013. Trebuie să vedem mai întâi ce facem cu banii. Mi se pare normal să renunţăm la referinţele istorice de alocare a subvenţiilor pe fermă şi să avem criterii mai transparente şi echitabile a plăţilor directe. Prin dezbaterea publică pe care am lansat-o vreau să văd criteriile şi obiectivele ce trebuie atinse prin subvenţii”, a spus Cioloş.
El a arătat că subvenţiile nu vor fi necesare pentru unele regiuni ale UE şi că în aceste ţări sunt importante şi proiectele care atrag fonduri europene destinate dezvoltării regionale.
„Trebuie spus că numai pe termen scurt subvenţiile îi vor putea ajuta o perioadă pe fermierii români să facă faţă decalajului de competitivitate. Nu este suficientă egalizarea subvenţiilor est-vest dacă nu se vine în paralel cu un program de investiţii pentru a se reduce costurile de producţie în ferme. Costurile de producţie mai ridicate vor fi compensate pe termen lung printr-o politică de investiţii”, a spus Cioloş.
El a precizat că PAC va crea cadrul general, va stabili instrumentele pe care fiecare stat să le folosească potrivit specificului naţional pentru a-şi dezvolta agricultura.
Cioloş aşteaptă opiniile românilor privind reformarea PAC
Comisarul European pentru Agricultură aşteaptă părerile românilor interesaţi de reformarea Politicii Agricole Comune (PAC). Pachetul legislativ privind reformarea PAC ar putea fi aprobat până la finele lui 2012.
Comisarul european Dacian Cioloş, aflat în prima sa vizită în România, a anunţat că a la