Capitalul social al BCR va ajunge la 250 mil. euro dupa incorporarea profitului pe 2009, actionarii renuntand la dividende pentru prima data dupa privatizare.
Actionarii BCR au aprobat ieri majorarea capitalului social al bancii cu 237 milioane de lei pana la 1,03 miliarde de lei (circa 250 mil. euro) prin incorporarea aproape in totalitate a profitului net obtinut in 2009 si au ales pentru un mandat de trei ani membrii Consiliului de Supraveghere, au anuntat reprezentantii BCR.
"Este un lucru bun faptul ca acesti bani raman in interiorul companiei si nu ies sub forma de dividende pentru actionari, mai ales in contextul deteriorarii portofoliului de credite. Din punctul de vedere al fondurilor proprii, nu este o schimbare radicala pentru BCR, pentru ca majorarea de capital presupune doar transferarea banilor dintr-o parte in alta", comenteaza Adriana Marin, directorul departamentului de analiza al UniCredit CA IB Securities.
Propunerea de majorare a capitalului social al bancii era cunoscuta anterior, fiind pentru prima data dupa privatizarea BCR cu austriecii de la Erste cand banca nu distribuie dividende.
Cele cinci societati de investitii financiare (SIF), care detin 30% din BCR, au considerat ca nedistribuirea de dividende si reinvestirea profitului bancii in capitalul social reprezinta cea mai avantajoasa solutie in contextul actual. Marin atrage insa atentia ca "pentru SIF-uri capitalizarea profitului s-ar putea sa fie o masura negativa pentru ca nu primesc dividende intr-o perioada in care sursele de venit se subtiaza".
BCR avea la sfarsitul anului trecut o solvabilitate de 11,5% conform standardelor romanesti de contabilitate (RAS) si de 15,8% potrivit standardelor internationale, dar reprezentantii bancii nu au putut preciza ieri nivelul la care se va ridica solvabilitatea dupa majorarea capitalului social. BNR solicita b