Numarul de angajati din administratia publica a crescut cu 26.000, in timp ce in industrie s-a redus cu 230.000.
Numarul angajatilor din administratia publica a crescut cu aproape 8% exact la un an de la inceperea crizei, an in care Guvernul Boc anunta disponibilizari, inghetari de posturi si concedii fara plata in randul angajatilor din sectorul public.
Peste 360.000 de salariati romani au disparut din statistici in perioada octombrie 2008- octombrie 2009, in timp ce numarul angajatilor din administratia publica a crescut cu mai mult de 26.000, arata date publicate ieri de Institutul National de Statistica (INS). Astfel, numarul de angajati din administratia publica era in luna octombrie 2009 de 360.000, fata de 334.000 in octombrie 2008. Acest studiu privind numarul de salariati, publicat anual in aprilie, este mult mai detaliat decat raportarile lunare, Statistica avand nevoie de cateva luni de la colectarea datelor (in octombrie) pentru procesarea lor. Cele mai mari scaderi ale numarului de angajati au fost inregistrate in sectorul industrial, majoritar privat, unde aproape 230.000 de angajati si-au pierdut locul de munca, si in constructii, unde s-a inregistrat cea mai mare scadere a efectivului de personal, de -17%, adica au disparut 70.000 de joburi.
"Guvernul, ca orice alt angajator, a facut si in 2009 noi angajari din doua motive: a avut nevoie si a avut bani. Eu am sustinut inca de pe vremea lui Tariceanu ca avem un aparat de stat obez, bazandu-ma pe o statistica comparativa simpla: in Polonia, de exemplu, numarul de functionari la mia de locuitori e de trei ori mai mic decat in Romania", spune Adrian Izvoranu, directorul general al Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR).
Angajatorii din sectorul constructiilor, unde lucreaza in prezent aproape 350.000 de salariati, au fost nevoiti sa faca disponibilizari masiv