* consideră compozitorul Mihai Vanica, preşedintele juriului Festivalului "Armoniile Dunării"
În urmă cu câteva zile a avut loc la Brăila prima ediţie a Festivalului de muzică pentru copii "Armoniile Dunării", preşedintele juriului fiind compozitorul Mihai Vanica. El este redactor la Radio România Cultural şi organizează un festival internaţional de muzică pentru copii şi tineret la Braşov, "Minimegastar". De câţiva ani este membru permanent al juriului la două festivaluri de muzică din Bulgaria şi Polonia. Tot Mihai Vanica s-a ocupat şi de Şcoala Vedetelor. Cu prilejul participării sale la jurizarea concurenţilor de la "Armoniile Dunării", a acordat un scurt interviu ziarului nostru.
"Sunt probleme cu abordarea repertoriului, cu ţinuta"
- Aţi vizitat sediul Şcolii de Arte astăzi, cum vi se pare?
- Am rămas impresionat. Eu realizez concursuri în multe oraşe, cunosc cam toate şcolile populare de artă din ţară. Aşa ceva nu am mai întâlnit. Bravo! din tot sufletul. Este o bijuterie. Dotată modern, cu design occcidental. Având în vedere ce este aici, singura clădire cu care se poate compara este Palatul Copiilor din Bucureşti. Este foarte frumoasă clădirea, demn de remarcat efortul.
- Cum vi s-a părut concursul?
- Pe marea majoritate a concurenţilor îi ştiam, pentru că sunt concursomani. Până acum mi s-a părut puţin mai bună categoria celor mici. Pe ansamblu, nivelul festivalului este cel puţin mediu, ceea ce este demn de remarcat.
- Mi s-a părut că repertoriul abordat este nepotrivit pentru vârsta concurenţilor. Cântă la opt ani despre melancolie?
- Este foarte adevărat. Nici nu au părăsit păpuşile şi vorbesc despre dragoste pierdută. Sunt probleme cu abordarea repertoriului, cu ţinuta, dar spre deosebire de alte festivaluri unde am văzut copii împopoţonaţi ca acum 40 de ani, aici au fost mai sp