Multe din alimentele pe care le consumam au un efect nociv asupra organismului pe termen lung. Chiar daca nu ingrasa - cel putin nu imediat - creaza alte probleme de sanatate care poate nu sunt la fel de evidente dar pe care nu le poti neglija.
Alimentele sunt considerate "riscante" daca:
Furnizeaza "calorii goale". Din aceasta categorie fac parte alimentele cu un continut caloric ridicat, dar cu o valoare nutritiva foarte mica sau aproape nula. Gogosile sunt unul dintre cele mai bune exemple din aceasta categorie. O singura bucata iti "aprovizioneaza" organismul cu aproximativ 200 de calorii, majoritatea provenite din zahar si grasimi. In schimb, aportul de vitamine, minerale si alti nutrienti este zero.
Nu au suficiente fibre. Continutul scazut de fibre este tradus, pentru organismul tau, in ingreunarea procesului de digestie si eliminarea toxinelor rezultate din acesta. Painea alba se inscrie cu brio in categoria produselor alimentare cu o valoare calorica inalta, dar cu un continut scazut de fibre. Doua felii de paine alba contin doar un gram de fibre, cu mult sub cantitatea de fibre pe care o furnizeaza 2 felii dintr-un sortiment de paine integrala.
Absorb elementele nutritive din organismul tau. Bauturile dulci carbogazoase sunt exemplul perfect pentru aceasta categorie, avand un continut ridicat de cofeina, fosfati si zahar. Aceste bauturi nu ofera organismului, din punct de vedere nutritiv, niciun fel de aport. Insa, din cauza dozei mari de cafeina si zahar, duc la pierderi de calciu din organism.
Dauneaza organismului prin diverse cai. Margarina este unul dintre aceste alimente. Atunci cand uleiurile sunt hidrogenate, acestea formeaza acizi tranzaminazici, daunatori organismului la nivelul mai multor sisteme si ducand, in timp, la aparitia unor boli grave - afectiuni ale inimii, cancer, diabet, obezitate.
Care sunt alime