David Cameron, liderul conservator, Gordon Brown, liderul laburistilor, si surpriza placuta a campaniei electorale britanice liberal-democratul Nick Clegg s-au infruntat joi seara in a doua dezbatere electorala. Cum arata la britanici o astfel de dezbatere? Cu o interventie redusa a moderatorului, intrebari de la public si jumatate din timp alocat afacerilor internationale.
Cititi aici transcriptul intregii dezbateri. Urmariti aici dezbaterea.
Uniunea Europeana, Afghanistan, implicarea Marii Britanii intr-o operatiune multinationala de distrugere a Al-Qaeda sau antiteroriste, armele nucleare sau schimbarile climatice au fost teme ale dezbaterii celor trei lideri britanici, care lupta pentru victoria partidului si, implicit, pentru postul de premier, la alegerile care vor avea loc in 6 mai.
Conventia celor trei partide a fost ca cele trei dezbateri - din 19, 22 si 29 aprilie - sa aiba o tema dominanta. Prima a fost politica interna, ceea de-a doua politica externa si ultima se va axa pe economie. Este pentru prima data cand partidele si televiziunile s-au pus de acord asupra acestui gen de actiune a campaniei electorale, in conditiile in care de ani de zile se vorbeste despre perspectiva organizarii de dezbateri cu principalii candidati la functia de premier.
Potrivit Sky News, postul care a organizat dezbaterea, doua sondaje din cinci il arata castigator al dezbaterii pe Gordon Brown, alte doua pe conservatorul Cameron, in timp ce al cincilea ii arata la egalitate pe cei doi, pe un loc secund, dupa Nick Clegg. In medie insa, Cameron si Clegg au obtinut un procent egal de la repondenti, 33%, in timp ce doar 27% dintre ei au considerat ca actualul premier a castigat cea de-a doua runda a dezbaterilor televizate.
Formatul dezbaterii - cu public, cu interventie minima a moderatorului - a permis ca electorii sa poata