Iubitorii de rafting și caiac vor să facă din Valea Rebrei o rezervație turistică și de agrement. Minicanioanele, săritoarele, cascadele și repezișurile de pe Rebra le oferă aventurierilor senzații ca în Grand Canion, unde s-au inventat aceste sporturi.
Vedeți GALERIA FOTO aici!
Adepții sporturile extreme pe apă profită în această perioadă de debitul apei de pe Valea Rebrei, o revelație în domeniul raftingului în România. Doru Munteanu, fondatorul clubului de rafting din Bistrița-Năsăud, spune că a fost foarte suprins să constate că râul Rebra este cel mai bun loc pentru sportul de ape repezi din România.
„În Româniaexistă două râuri principale pe care se face rafting: Bistrița-Aurie și Jiul. Asta pentru că sunt râuri mari și au debit suficient tot anul. Însă după ce ai facut rafting pe Bistrița Aurie sau Jiu vrei mai multă adrenalina, vrei un râu cu adevărat de white-water. Și atunci trebuie să cauți râuri cu parcurs montan mai lung, care chiar dacă au debit mare de apă doar primăvara când se topesc zăpezile, prezintă cu adevărat caractere de white-water: gradient în jurul a 20 m la 1 km, repezișuri, valuri, cascade, etc.", explică Munteanu.
Acesta mai adaugă că râul Rebra din Munții Rodnei „are tot ce-i trebuie pentru a fi un paradis al turismului activ și al sporturilor pe ape repezi". „Este o vale cu un parcurs lung prin zonă de munte, are gradientul ideal pentru raftingul comercial cuprins între 16 și 24 m cădere pe 1 km, are 2 mini canioane, numeroase săritori, cascade, repezișuri, etc", explică el. Acesta mai spune că mai sunt râuri similare în țară, dar, din păcate au fost compromise din punctul de vedere al acestui sport din cauza barajelor contruite în anii comunismului.
A înființat clubul de rafting după un turneu în SUA și Canada
Munteanu a înființat Căliman Club după ce, în 1996, a făcut o călători în