Miniştrii de Finanţe din G7 (grupul celor mai industrializate şapte ţări din lume - Canada, SUA, Franţa, Marea Britanie, Italia, Germania şi Japonia) s-au reunit de o manieră informală la Washington. Pe agenda discuţiilor s-a aflat la loc de frunte situaţia economică mondială. Reuniunea o precedă pe cea de vineri, 23 aprilie, a grupului G20, care se întâlneşte tot la nivel de miniştri de Finanţe.
Miniştrii de Finanţe din G7 (grupul celor mai industrializate şapte ţări din lume - Canada, SUA, Franţa, Marea Britanie, Italia, Germania şi Japonia) s-au reunit de o manieră informală la Washington. Pe agenda discuţiilor s-a aflat la loc de frunte situaţia economică mondială.
Reuniunea cu uşile închise o precedă pe cea de vineri, 23 aprilie, a grupului G20, care se întâlneşte tot la nivel de miniştri de Finanţe.
Rolul G7 a devenit mai discret de când G20 s-a întronizat în septembrie anul trecut drept principala incintă a cooperării economice internaţionale. Reuniunea miniştrilor de Finanţe din G20 e formată deci de cei din G7, cărora li se alătură 12 colegi din principalele 12 state emergente din lume, plus Uniunea Europeană ca entitate aparte.
Statele Unite sunt de părere că întâlnirea G20 trebuie să dea ocazia participanţilor să facă o radiografie a situaţiei economice actuale din lume şi să reamintească principalele angajamente luate anul trecut.
Printre altele, se va observa care e nivelul relansării economiilor în diversele ţări, cum s-a reechilibrat economia mondială de la ultima reuniune de acum şase luni, în ce stadiu este reforma regulilor financiare, subiect asupra căruia a revenit joi seară pe larg preşedintele american, Barack Obama.
În sfârşit, chestiunea spinoasă, delicată, a deficitelor care explodează peste tot în lume va fi şi ea abordată vineri.
Fondul Monetar Internaţional a prevenit deja : criza financiară mondială