În lipsa vaccinului BCG din maternităţi, mamele trebuie să înveţe să-şi protejeze singure bebeluşii de tuberculoză. Specialiştii le recomandă să îi plimbe în aer liber, pentru că soarele distruge microbul tuberculozei, şi să nu-i lase să stea mai mult de o oră în încăperi închise alături de persoane străine sau suspecte de tuberculoză.
Lipsa din maternităţi a vaccinului BCG lasă fără apărare în faţa tuberculozei (TBC) nou-născuţii din familiile care au deja suferinzi de această boală. Se ştie că bacilul tuberculozei face casă bună cu sărăcia şi cu un organism slăbit. De aceea, în familiile sărace, tuberculoza prosperă, iar copilul mic se poate îmbolnăvi mult mai uşor, susţin medicii specialişti. „Pentru ca infectarea să aibă loc este suficient ca sugarul să stea timp de două-trei ore în aceeaşi încăpere cu o persoană infectată. De aceea, mama trebuie să realizeze că protecţia cea mai bună pentru copil este să nu-l lase să stea în spaţii închise în prezenţa unor persoane străine sau a unui membru de familie bolnav“, susţine dr. Cornel Miu, coordonatorul Programului Naţional de Tuberculoză în judeţul Dolj.
Potrivit dr. Miu, pentru că infectarea cu bacilul tuberculozei se realizează mult mai uşor în spaţii închise, este recomandat ca mamele să ia măsuri pentru protejarea copilului. „Plimbarea sugarului în aer liber nu este periculoasă. Dimpotrivă, soarele este cel mai bun antibiotic, radiaţiile ultraviolete distrug bacilul tuberculozei din aer. De aceea, pentru ameliorarea simptomelor, pacienţii erau trimişi la tratament în sanatorii din ţări cu climă caldă“, susţine medicul.
În multe ţări europene nu se face vaccinare BCG
Totuşi, importanţa vaccinului BCG în prevenirea tuberculozei nu trebuie exagerată, mai spun specialiştii. Sunt state din Europa (Monaco, Islanda, Cipru, Finlanda, Germania, Malta, Norvegia, Suedia, Italia, Grecia,